Καλλιεργείται η αγάπη για το βιβλίο;

Οι μαθητές του Δ2 συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους Έλσα Γιαμακίδου και τη διευθύντρια του 10 ου Δ.Σ. Κομοτηνής, Ελευθερία Σιώπη, επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους της, έθεσαν ερωτήματα, έμαθαν για τους τρόπους ταξινόμησης των βιβλίων και πέρασαν αρκετό χρόνο στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης. Εκεί μίλησαν για το τι σημαίνει βιβλίο για τον καθένα και την καθεμιά και αναρωτήθηκαν για το τι καθιστά ένα βιβλίο ξεχωριστό. Επίσης, εξήγησαν πώς διαλέγουν τα ίδια ένα βιβλίο, όπου ανάμεσα σε άλλα ανέφεραν τη θεματολογία, το εξώφυλλο και την εμφάνισή του, τη εικονογράφηση αλλά και το οπισθόφυλλο, που με τη σύντομη περίληψή του βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει τι κρατά στα χέρια του.

Οι μαθητές του Δ2, έχουν δημιουργήσει ήδη μια δική τους δανειστική βιβλιοθήκη στην τάξη τους και τους αρέσει να δανείζονται βιβλία, να τα μοιράζονται, να τα ξεφυλλίζουν, να τα παίζουν και ακόμη να διερευνούν μέσα από αυτά τα όρια αινιγματικών εννοιών εργαζόμενοι με βάση τις αρχές της φιλοσοφίας με παιδιά. Τέλος, οι μικροί αναγνώστες του Δ2 δημιούργησαν μια δική τους αφίσα με «τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη», την οποία δώρισαν στη Δημοτική βιβλιοθήκη. Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παραβρέθηκαν εκεί, αλληλεπίδρασαν με τους μαθητές και τους συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία τους.

Σε μια εποχή πολλαπλών και καταιγιστικών ερεθισμάτων, που την προσοχή των μικρών παιδιών διεκδικούν καθημερινά η τηλεόραση, ο υπολογιστής και το τάμπλετ, και ο ελεύθερος χρόνος τους μοιράζεται ανάμεσα σε χρονοβόρες μετακινήσεις και αναρίθμητες εξωσχολικές δραστηριότητες και μαθήματα, θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη ελπίδα το παιδί να διασκεδάζει, να γοητεύεται και να ταξιδεύει μέσα από το βιβλίο.