Ακρίτες τιμούν Ακρίτες

Μια άκρως συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

Έχοντας μακρά παράδοση σε αφιερώματα για ημέρες μνήμης σημαντικών γεγονότων στην Ιστορία του Ελληνισμού, το σχολείο τίμησε και φέτος την επέτειο της συμπλήρωσης 68 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Κυπριακού Αγώνα εναντίον της αγγλικής κατοχής την Πρωταπριλιά του 1955 από την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ).

Ακούστηκαν ποιήματα και τραγούδια από μαθητές και μαθήτριες, μίλησε για την εποποιΐα της ΕΟΚΑ η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Κομοτηνής, Χριστιάννα Κωνσταντίνου, μίλησε επίσης μέσω ζωντανής βιντεοσύνδεσης ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν οι αφηγήσεις των δύο επίσημων προσκεκλημένων: αφ’ ενός του κ. Ανδρέα Βασιλείου, ενός από τους τελευταίους ζωντανούς θρύλους της ΕΟΚΑ, που το 1957 και σε ηλικία μόλις 16 ετών είχε μεταξύ άλλων προκαλέσει βαρύτατη δολιοφθορά στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου· και αφ’ ετέρου, της κ. Παναγιώτας Παπανικολάου, πρεσβυτέρας του σχετικώς προσφάτως εκλιπόντος, π. Μιχαήλ Σιριβιανού, μιας κορυφαίας πνευματικής μορφής της περιοχής μας ο οποίος είχε επίσης οικογενειακώς στενή σχέση με τον εθνικό αγώνα της Κύπρου, και στου οποίου τη σεπτή μνήμη αφιερώθηκε η εκδήλωση, όπως τόνισε και στον προλογισμό της η Διευθύντρια του σχολείου, Ελευθερία Σιώπη. Εξαιρετικά συγκινητική η διήγηση της κ. Παπανικολάου, που μεταξύ άλλων διάβασε και ποίημα που είχε γράψει για τον περίφημο Γρηγόρη Αυξεντίου, ο πατέρας της, επίσης αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ενόσω βρισκόταν κρατούμενος σε αγγλική φυλακή.

Η εκδήλωση, που τίμησε με την παρουσία του και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Είπαν για την Εκδήλωση

Την Εθνική Γιορτή της Κύπρου Γιόρτασε το 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Πηγή : www.paratiritis-news.gr 

Εκδήλωση στο 10ο Δημοτικό από τον Σύλλογο Κυπρίων Ροδόπης

Πηγή: Xronos.gr

Το 10ο Δημοτικό Κομοτηνής τίμησε την επέτειο του Εθνικοαπελευθρωτικού Αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού

Πηγή: InkomotiniNews