Περιβαλλοντική εκπαίδευση – Δημιουργώ μια έξυπνη, οικολογική πόλη (Δ2)

Στα πλαίσια των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, οι μαθητές του Δ2 ασχολήθηκαν με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Αφού συζήτησαν εκτενώς για θέματα του περιβάλλοντος στην τάξη, επισκέφθηκαν την δημοτική βιβλιοθήκη, όπου αναζήτησαν και δανείστηκαν σχετικά βιβλία. Αργότερα εργαζόμενοι σε ομάδες ανέλαβαν να δημιουργήσουν αφίσες ανάλογα με το θέμα που είχαν επιλέξει (ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση των υδάτων, ανακύκλωση κ.α.).
Έπειτα, συμμετείχαν στο 5ο Παιδικό Φεστιβάλ, με θέμα «Γίνε κι εσύ ήρωας της ενέργειας! Ενεργώ, Ανανεώνω, Σώζω», όπου ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη συνέχεια, οι μαθητές αναρωτήθηκαν για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια «έξυπνη, οικολογική πόλη». Για τη δημιουργία της έξυπνης πόλης οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες κατέγραψαν τις ιδέες τους και με τη βοήθεια της ρομποτικής προχώρησαν στην υλοποίηση τους. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν τα πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego Spike Prime, που διαθέτει το σχολείο μας.
Σκοπός της δράσης ήταν να αναπτύξουν οι μαθητές την οικολογική τους συνείδηση μέσα από τη δημιουργία και τον προγραμματισμό απλών ρομποτικών κατασκευών. Με βάση λοιπόν τις προτάσεις των παιδιών, δημιουργήθηκαν κατασκευές όπως ο «έξυπνος κάδος», το «εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών» και η «έξυπνη είσοδος» της οικολογικής πόλης.