Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1384/Β/24-04-2017).

Μέσω της θέσπισης αυτού του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.

Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο, ανά τμήμα, διάφορες δράσεις προσαρμοσμένες στο επίπεδο ωριμότητας των μαθητών.

Ενδεικτικά στο Β1 έγινε προσπάθεια να κατανοήσουν τα παιδιά τη συνέχεια της γλώσσας (από τα αρχαία στα νέα ελληνικά), συγκρίνοντας απλές λεξούλες

π.χ.      άρκτος-αρκούδα                     λαγωός-λαγός              αιετός-αϊτός 

ή συνδέοντας λέξεις της αρχαίας ελληνικής με λέξεις που υπάρχουν έως σήμερα

π.χ.κύων (σκύλος) –κυνόδοντας, κυνοκομείο, κυνηγός…

ιχθύς (ψάρι)- ιχθυοπωλείο

ναυς (πλοίο)- ναυτικός, ναυσιπλοϊα, ναύτης ..

ίππος (άλογο)- ιππότης, ιππόδρομος, ιππασία …

 


Επίσης τα παιδιά του Α1 ασχολήθηκαν με ΟΙΚΟγένειες λέξεων της λέξης “ΟΙΚΟΣ”.